Vertrouwenspersoon

In iedere organisatie kan het voorkomen dat medewerkers ongewenst gedrag ervaren of dat er misstanden plaatsvinden. Als werkgever moet je je werknemers hiertegen beschermen en beleid voeren om dit te voorkomen. Door een extern vertrouwenspersoon aan te stellen bied je je medewerkers een onafhankelijk aanspreekpunt en ondersteuning. Daarmee draag je bij aan de psychologische veiligheid in je organisatie.

Als gecertificeerd LVV-registervertrouwenspersoon sta ik medewerkers bij met een luisterend oor en het onderzoeken van mogelijke vervolgstappen. De medewerker houdt de regie. Daarnaast adviseer ik leidinggevenden hoe ze kunnen zorgen voor een veilige werkplek en kan ik in opdracht van de organisatie trainingen geven aan interne vertrouwenspersonen, leidinggevenden en werknemers.

Tekening van twee personen aan een tafel met daarop kopjes, twee vellen papier en een pen.
Getekend portret van Mette Raaphorst

Wat kan ik als extern vertrouwenspersoon betekenen?

Onafhankelijke ondersteuning voor medewerkers en deskundig advies aan de organisatie. Betrokken, betrouwbaar en benaderbaar.

Ongewenst gedrag zoals pesten, agressie en geweld, seksuele intimidatie of discriminatie heeft vaak een grote impact op medewerkers. Dit kan leiden tot een gevoel van onveiligheid, stress of zelfs ziekte en uitval. Als werkgever heb je de plicht om je medewerkers hiertegen te beschermen. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat medewerkers tijdig en laagdrempelig ondersteuning kunnen krijgen.

Als organisatie kun je een intern en/of een extern vertrouwenspersoon aanstellen. Voordeel van een externe vertrouwenspersoon is dat medewerkers misstanden of ongewenste omgangsvormen kunnen bespreken met een onafhankelijk persoon. Ze hoeven daarom niet bang te zijn voor belangenverstrengeling. Daarnaast kan het als organisatie voordelig zijn omdat je geen kosten voor (bij)scholing maakt. In een grote organisatie kun je er ook voor kiezen om zowel interne als externe vertrouwenspersonen aan te stellen. Ik kan dan, naast vertrouwenspersoon voor medewerkers die liever iemand van buiten de organisatie spreken, ook sparringpartner en adviseur zijn voor interne vertrouwenspersonen. 

Opleiding

De opleiding tot vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit heb ik in 2022 afgerond bij Van Oss & Partners.

Certificering

Ik ben LVV-registervertrouwenspersoon (certificaatnummer VP-1682).


Taken van de vertrouwenspersoon

Opvang & begeleiding

Allereerst bied ik een luisterend oor voor medewerkers die te maken krijgen met ongewenst gedrag en integriteitsschendingen. Ik denk mee over mogelijke stappen, bied begeleiding en nazorg en kan indien nodig doorverwijzen.

Signaleren & adviseren

Leidinggevenden kunnen mij om advies vragen of met mij sparren. Ik kan ook ongevraagd een signaal of advies geven op het gebied van een veilige werkomgeving aan de organisatie of leidinggevende.

Presenteren & informeren

Ik geef samen met leidinggevenden voorlichting over mijn rol. Daarnaast schrijf ik een jaarverslag met het aantal meldingen en mijn advies aan de organisatie. De vertrouwelijkheid van de meldingen is daarbij gegarandeerd.

Samen werken aan een veilige, inclusieve en effectieve organisatie